W870 Elisabeth

Deel in dit forum uw ervaringen bij het restaureren van uw Waarschip
Plaats reactie
P.Schouten
Berichten: 10
Lid geworden op: 07 dec 2019, 11:20

12 dec 2019, 20:53

Beste Waarschippers,

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Pieter Schouten en sinds afgelopen zomer ben ik in het bezit van een Waarschip 870. De boot is voor mij niet nieuw omdat het de oude boot van mijn vader betreft die ik overgenomen heb. Ik ken de boot zodoende al 33 jaar.

Nu ben ik deze winter groot onderhoud aan het uitvoeren. uitgebreid schilderen, nieuw stand want en wat verbeteringen aan het dekbeslag. zoals zo vaak kom je natuurlijk meer tegen dan je van plan bent te doen en bleek bij nadere inspectie de buitenkiel plank in slechtere staat dan verwacht en een stuk huid dicht tegen de kiel aan te delamineren. Zodoende heb ik besloten om de kiel te demonteren. Ik zou graag van de gelegenheid gebruik maken om te wisselen van een ondiepe naar een diepe kiel. Daarom heb ik ook een post in de tekoop gevraagd sectie van het forum geplaatst. dus als jullie nog een kiel weten te vinden of iemand die wil ruilen van diep naar ondiep dan houd ik me van harte aanbevolen.

ik zal proberen om jullie af en toe op de hoogte te houden van de voortgang. Misschien kunnen we leren van elkaar.

Met vriendelijke groet,

Pieter Schouten.

ps helaas lukt het me niet om foto's toe te voegen. bij de andere post in de te koop gevraagd sectie zijn wel wat foto's te zien maar hier lukt het niet. Ik ben dan ook nogal digibeet haha
P.Schouten
Berichten: 10
Lid geworden op: 07 dec 2019, 11:20

25 dec 2019, 14:46

De restauratie is in volle gang.
Ik ben bezig om de oude buiten kielplank over een lengte van 3,5 meter weg te frezen. De mal voor de nieuwe kielplank heb ik inmiddels gemaakt. Het hout voor de nieuwe kielplank is binnen. Tussendoor ben ik de draadeinden van de kiel aan het inwerken met kruipolie.
Omdat het er naar uitziet dat er geen andere kiel beschikbaar is zal ik deze gewoon terugplaatsen, maar dan natuurlijk wel met nieuwe (RVS) draadeinden. Hopelijk kan ik de oude draadeinden met niet al te veel problemen verwijderen.
Daarnaast zal ik ook nog aan SB en BB 2 huiddelen vervangen, uiteraard met 12 mm suprahecht.

Foto's toevoegen lukt weer eens niet, dus gebruik jullie fantasie maar om te bedenken hoe het er uitziet haha.

Groetjes Pieter
martin_degoede@outlook.com
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 jan 2014, 12:00

04 jan 2020, 15:16

beste Pieter,
Is dit de 870 die in Echtenerbrug ligt, je verhaal komt mij bekend voor, ben n l afgelopen zomer daar bij toeval tegen de restauratie van een 870 aangelopen, is dat deze boot? Toen gesuggereerd verslag, met foto,s, van de restauratie op de site te zetten. Jammer dat dit niet goed mogelijk is, want het is een prachtig project waar veel waarschippers met belangstelling naar zouden kijken
Martin de Goede 725 het Zwin
P.Schouten
Berichten: 10
Lid geworden op: 07 dec 2019, 11:20

13 jan 2020, 13:02

Nee deze heeft ruim 30 jaar in de Grashaven van Hoorn gelegen maar is nu sinds september verhuisd naar Monnickendam. Ik ben wel foto's aan het maken van alles dus als ik het afgerond heb kan ik een reportage maken voor in de waarpraat ofzo. Inmiddels zijn de kielbouten eruit en heb ik al wat slechte delen verwijderd. Groetjes Pieter.
P.Schouten
Berichten: 10
Lid geworden op: 07 dec 2019, 11:20

27 jan 2020, 22:20

Beste Waarschippers,

Even een korte update. Ik ben bijna op slopers hoogte.
De kielbouten zijn zogezegd eruit. 2 van de 13 bouten braken af tijdens het lossen. Deze heb ik uit geboord.
Mijn vader heeft de restanten verwijderd door het rest materiaal in te zagen met een ijzerzaag en de de brokken met een metaal beiteltje los getikt. Hij heeft daar meer geduld voor dan ik. Soms is hulp erg welkom.
Daarna de schroefdraad schoon gesneden met een tap.
De draad is m20 met een spoed van 2,5.
De nieuwe bouten zal ik in RVS uitvoeren. Qua houtwerk is er niet veel gebeurd, maar soms moet een mens tijd inruimen om te leven :)

Met vriendelijke groet en wie weet tot zaterdag.
Pieter Schouten.
P.Schouten
Berichten: 10
Lid geworden op: 07 dec 2019, 11:20

17 feb 2020, 21:51

Beste waarschippers,

Weer even een korte update.
Het eerste stuk nieuw hout zit in de romp. Een mase gelijmd met epoxy 700 lijm pasta van Polyservice. Daarnaast zijn het schuifluik en achterluik gedemonteerd om geschilderd te worden door mijn vader. De roosters van de kuip banken, het luik van de bakskist en de helmstok zijn al gelakt. De oude roerlagers worden vervangen door nieuwe exemplaren.
De opbouw wordt al flink met de verfkrabber onder handen genomen. Onderwater ben ik de romp aan het voorbereiden om 2 stukken huid te kunnen plaatsen. De oude rotte delen heb ik weggezaagd en nu wordt het tijd om de nieuwe delen te gaan maken. Zaterdag weer verder :D

Groetjes Pieter.

Ps, leest er wel eens iemand mee? Het is bedroevend stil op het forum.
Laten we wat meer op elkaar gaan reageren. Het zou leuk zijn als er weer wat meer berichten gepost zouden worden en het forum zo wat meer leven ingeblazen wordt.
Groet P.
Plaats reactie