Zwerftocht Duitse Wad met Waarschip of Kolibri 28 juli – 17 augustus

Zwerven  over het Duitse Wad van 28 juli tot 17 augustus 2019

De vereniging van Kolobri-zeilers en de vereniging van Waarschippers willen de onderlinge banden aanhalen. Hierbij is het plan ontstaan om komende zomer met beide verenigingen een vakantietocht te organiseren naar het Duitse Wad.

In een kleine 3 weken doen we diverse eilanden aan met daarbij voldoende ruimte om te genieten van de diversiteit van de eilanden: fietsen, wandelen, wadlopen enz., en wellicht maken we de oversteek naar 1 van de mooie plekjes aan de vaste wal.

We gaan in 1e instantie uit van 1 groep. Vanuit beide verenigingen is daarom een maximum van 5 boten. Bij meer animo kan er worden opgesplitst tijdens het zeilen. We gaan werken tijdens de vaardagen met een boot van de dag (van beide 1) om de vaardag voor te bereiden en te begeleiden.

Wat zijn de eisen om mee te gaan:

  • Ervaring met zeilen op stromend water (wadden/zeeland) omdat het flink kan stromen in de zeegaten;
  • Maximale diepgang 125cm ivm de diverse wantijen welke we passeren;
  • De dag naar Borkum en terug is ongeveer 40 mijl over zee het is dus belangrijk dat de bemanning en schip dit aan kan.

Wat is er aan papieren en dergelijke nodig:

  • Paspoort of ID;
  • ICP (eigendomsbewijs) aan te vragen via het Watersportverbond; aanvraag duurt ongeveer 2 weken;
  • ICC internationaal vaarbewijs, heb je de afgelopen 10 jaar je TKN of Vaarbewijs 1&2 gehaald dan heb je deze automatisch; heb je het voor die tijd gehaald, dan kun je deze aanvragen (ik weet niet of het verplicht is);
  • NV Chart DE13 en NV Chart NL 2;
  • Handig is BSH Gezeitenkalender 2019 (kost ong € 4,-) of de diverse apps zoals Quicktide (gratis als je lid van de toerzeilers bent) voor het getij;
  • Gastenvlag Duitsland (vlaggenlijn SB om hem te hijsen).

We verzamelen op 28 juli in de buitenhaven (waddenkant) van Lauwersoog en hebben dan rond 19:00 uur palaver. Het is de bedoeling om 29 juli te vertrekken. O m niet in het donker aan te komen is de kans groot dat het vertrek in de zeer vroege ochtend zal zijn.

Ter voorbereiding hebben we zondag 17 maart een droog palaver, om kennis te maken met elkaar, informatie uitwisselen voor als je twijfels hebt om wel of niet mee te gaan. Locatie en tijd volgen nog.

Contactpersonen voor inschrijven of informatie:
Waarschippers:           Jan Smeele  email verborgen;
Kolibri-vereniging:       Anita Oskam email verborgen;   (inschrijven kan via de site)