Naar Nieuwpoort en verder

Wij, Margret en Ed Edens en onze drie dochters, hebben met onze W730 jarenlang gezeild in de Zeeuwse wateren en in de vakanties langs de Belgische en Franse kust met bezoeken aan Dover en Ramsgate. Sinds 2011 zijn we trotse bezitters van de halftonner De Waere, die na enkele jaren restauratie sinds 2014 weer zeewaardig is. De bemanning van De Waere bestaat uit Margret en Ed, vaak met één of meer dochters.

In augustus 2017 kwamen we aan in de jachthaven van de Marina Royal Yacht Club in het Belgische Nieuwpoort. Daar sprak organisator Linthout van het maritieme evenement ‘Open Deur Klassieke Schepen Nieuwpoort’ (KSN) ons aan. Hij vond dat wij een mooi, klassiek gelijnd schip hadden en nodigde ons uit voor de KSN in augustus 2018. Wij vertelden hem dat nog veel mooie half- en kwarttonners in Nederland rondvaren en vroegen of het een idee was met enkele kwart- en halftonners op 18 en 19 augustus 2018 acte de présence te geven in Nieuwpoort. Volgens Linthout zijn we meer dan welkom.

De algemene ledenvergadering is via een korte presentatie gewezen op een evenement dat we er omheen kunnen doen. Dat is een toertocht in de periode van 14 tot en met 30 augustus van Vlissingen naar Nieuwpoort en verder langs de Belgische en Franse kust met (zo mogelijk) een oversteek naar Dover.

De opzet:
– Verzamelen: 14 augustus bij WSV de Schelde in Vlissingen
– Tocht: richting Nieuwpoort, waar we uiterlijk vrijdag 17 augustus worden verwacht
– Evenement: in het weekend van 18 en 19 augustus deelname aan ‘Open Deur KSN’. De deelnemende schippers vertellen belangstellenden over hun schip.
– Tocht daarna: na dit weekend varen we, afhankelijk van weer, wind en stroom, naar de Franse kust (Duinkerken, Gravelines, Boulogne, Saint-Valery-sur-Somme) en /of de Engelse kust (Dover, Ramsgate).

Het is een toertocht, dat betekent: vakantie, dus niet alle dagen (door)varen en zoveel mogelijk op het tij varen. Tochtplanning in overleg, rekening houdend met weersomstandigheden, ervaring van deelnemers en eventueel kinderen.
Veiligheid onderweg: Uitrustings-eisen van het schip volgens overzicht van De Toerzeilers, niet uitvaren boven windkracht vijf, Vaarbewijs 2 en/of TKN of andere ruime ervaring (ruime kustwateren), het internationaal certificaat voor pleziervaartuigen. De schipper is en blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van schip en bemanning.

Ook andere types
De KSN-organisatie wil graag in de vierde week van april weten hoeveel Waarschepen meedoen. Deelname staat alleen open voor mooie kwart- en halftonners. Als Waarschippers met andere modellen, zoals de W900 en W1010, vooral de vaartocht willen meemaken, dan zijn zij uiteraard van harte welkom. Er kunnen in Nieuwpoort ligplaatsen voor hen worden gereserveerd.

Om vooraf kennis te maken willen we de deelnemers uitnodigen bij ons thuis in Den Haag. Voor aanmelding, vragen en/of toelichting: email verborgen; of: 070 3977926 /  06 22190067.

Aanvullende informatie is te vinden bij:
De Toerzeilers veiligheidsuitrusting
Open Deur KSN